Historische Dressuur en Rossfechten

Interesse in historische dressuur? Of nieuwsgierig naar rossfechten/schermen te paard? Middels verschillende activiteiten zoals open trainingen, clinics en demonstraties blazen wij de historische rijkunst nieuw leven in. Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interested in historical dressage? Or curious about rossfechten/mounted fencing? Through various activities such as open training sessions, clinics and demonstrations, we bring the historical art of riding back to life. Subscribe to our newsletter to keep up to date on our activities.

Historische Dressuur

De rijkunst kent in Europa een lange geschiedenis. Hoewel men tegenwoordig het onderscheid maakt tussen modern en klassiek rijden, is de huidige definitie van klassiek eigenlijk behoorlijk modern. In de historische rijkunst zoals wij die beogen gaan we uit van de wijsheden van de oude meesters zoals Pluvinel, de la Guérinière en Ridinger. Zij beoefenden dressuur vanuit een praktisch en toegepast perspectief, omdat zij leefden en schreven in een tijd waarin het paard nog een actieve rol op het slagveld vervulde. Hiertoe waren dapperheid, verzameling en gehoorzaamheid essentieel – elementen die ook in huidige arbeidsdressuur disciplines zoals bijvoorbeeld working equitation, veedrijven en trail een grote rol spelen.

De historische dressuur omvat een groter scala aan oefeningen dan de wedstrijddressuur – zo worden binnen deze manier van rijden de scholen boven de aarde zoals de levade en de courbette nog toegepast. Ook wordt voornamelijk met de teugels in één hand gereden, omdat de andere hand vrij moet zijn om bijvoorbeeld een wapen te voeren. Dat maakt dat de historische dressuur een andere opbouw van oefeningen kent dan de meeste ruiters gewend zijn. Zo zijn de zijgangen aan het begin van de opleiding van een paard direct van belang en zijn meer verzamelde oefeningen zoals piaffe en terre-a-terre al snel vanzelfsprekend.

Rossfechten

Eén van de historische disciplines die onze ruiters beoefenen is het rossfechten: het vechten te paard. Dit kan met verschillende wapens zoals zwaarden, sabels, speren, lansen – maar ook worstelen te paard behoort tot de mogelijkheden. Wij trainen met verschillende wapens en technieken en doen ook sparring sessies/vriendschappelijke duels. Wel staat veiligheid van paard en ruiter altijd voorop. Wij trainen daarom doorgaans met speciaal voor historische vechtkunst geproduceerde kunststof oefenwapens en dragen moderne schermprotectie zoals maskers en handschoenen.

Rossfechten op hoog niveau kan complex ogen doordat het beheersen van oefeningen zoals zijgangen en pirouettes in galop vanzelfsprekend is, maar ook voor beginnende ruiters en/of zwaardvechters is deze discipline met de juiste begeleiding heel toegankelijk. De meeste oefeningen kunnen ook in stap gereden worden om van het rossfechten te kunnen proeven. Voor degenen die de smaak te pakken krijgen, blijkt al snel dat ook de meer ambitieuze oefeningen met goede instructie prima haalbaar zijn.

Aanbod

Clinics met Arne Koets

Sinds 2015 organiseren wij lessen en clinics met Arne Koets in Nederland. Met zijn heldere uitleg en positieve benadering, kan Arne ruiters van ieder niveau en paarden van ieder type en ras de fijne kneepjes van de historische dressuur en het rossfechten leren.

Arne begon zijn carrière bij een historisch showteam, werkte vijf jaar als ruiter en curator bij de Vorstelijke Hofrijschool te Bückeburg en reist tegenwoordig de hele wereld rond om lessen de geven in de klassieke dressuur – of zoals hij het zelf liever noemt, historische dressuur. Arnes manier van rijden legt de focus op zit en lichtheid van de hulpen. Alles draait om harmonie en energie; het rijden is als een dans en je paard is je danspartner.

Rossfechten Workshops

Het team van Stichting Historische Rijkunst verzorgd workshops rossfechten voor ruiters en paarden van ieder niveau. Een workshop bestaat uit een stukje theorie over historische dressuur en vechtkunst te paard, dressuurinstructie voor specifieke oefeningen, het aanleren van zwaardvechttechnieken te voet en tenslotte het trainen van het schermen te paard.

Er wordt gewerkt vanuit rust en respect voor het paard. Je leert hoe je jouw paard kan laten wennen aan het geluid en de bewegingen van het zwaard en hoe je op effectieve wijze spanning kunt laten afvloeien. De meeste paarden krijgen binnen één sessie genoeg vertrouwen om met de basis van het schermen te paard te beginnen.

Wij organiseren met regelmaat workshops bij ons op locatie, maar bieden ook programma’s op maat aan voor externe locaties.

Historische Dressuur Training

Ons team biedt ook training aan in de historische dressuur. Van grondwerk tot zadelmak maken, van de eerste passen onder het zadel tot aan de oefeningen van de hoge school; iedere combinatie van ieder niveau kan bij ons terecht. Vertrouwen, harmonie en samenwerking staan hierbij voor ons centraal.

De historische dressuur is een brede discipline. Om op een ontspannen en leuke manier hiermee kennis te maken, bieden wij trainingsweekenden historische dressuur aan. Ruiters krijgen begeleiding bij het werken aan hun eigen leerpunten en daarnaast bieden wij een scala van activiteiten, waarbij theorie en praktijk met elkaar verbonden worden. Zo zijn er bijvoorbeeld lezingen over diverse onderwerpen, proberen we oefeningen uit de boeken van de oude meesters uit, en passeren diverse historische disciplines de revue. Denk bijvoorbeeld aan dressuur in dameszadel, ringsteken, boogschieten te paard, koeienwerk, rijden met garrocha en nog veel meer.

Naast trainingsweekenden is het ook mogelijk om privétrainingen te volgen, bij ons in Beers of op een eigen locatie.

Leren van de Schoolmeesters

In de leer van de oude meesters gaat men vaak uit van een ruiter die als deel van diens opleiding de fijne kneepjes van het vak leert van paarden die alle oefeningen al tot in de puntjes beheersen. Tegenwoordig is dat zeldzaam; weinig maneges hebben volledig opgeleide paarden die fijn en soepel aan de hulpen staan. Veel ruiters proeven voor het eerst van de meer complexe oefeningen op een paard dat deze ook nog niet beheerst en dat kan het aanleren ervan bemoeilijken. Daarom is het ook mogelijk om bij ons oefeningen uit de historische dressuur te leren op onze paarden.

Paarden in Opleiding

Van april tot en met oktober hebben wij beperkt plaats voor paarden in training. Dit kan gaan om het trainen van (specifieke oefeningen uit) de historische dressuur, het werken van het paard aan de hand, of het aanleren van historische disciplines zoals rossfechten of dameszadel.

Shows & Demonstraties

Organiseert u een evenement en bent u op zoek naar een mooie show of een educatieve demonstratie? Ook dan bent u bij ons aan het goede adres. In de fotogalerij hieronder kunt u een impressie vinden van onze activiteiten.

Gallerij

Een impressie van onze activiteiten.

Contact